Friday, June 20, 2014

Pekerjaan: Menolong orang

Di Kampung Baru Hicom, Seksyen 28, Shah Alam
Ya. Aku tidak tahu jika ada jenis pekerjaan yang sedemikian. Aku lihat masa hadapan aku ialah dengan berkebajikan. Orang tanya bagaimana dengan diri sendiri. Siapa nak menyuap perut awak itu?

Betul soalan itu. Jika mahu tolong orang, mesti mampu menolong diri sendiri terlebih dahulu. Maka, pelbagai rancangan aku atur untuk membawa diri agar boleh membantu orang.

Aku kini masih mengkaji tentang bagaimanakah mereka yang gemar berkelana atau mereka yang bergelar aktivis terus hidup menampung diri. 


Pertembungan budaya yang jarang-jarang kita perasan.

Dengan itu aku membentangkan sedikit dapatan kajian aku tentang beberapa cara atau pengalaman mereka ini menjana sumber pendapatan:


1. Punya pekerjaan tetap tetapi hidup sangat padat kerana perlu juga beraktivitas. Mereka juga mengadu kesukaran untuk meluangkan masa yang secukupnya walaupun poket berkepuk. Kalau poket tak berkepuk, mereka ini akan terus redha, nekad untuk bayar hutang sambil turun padang.

Telah diakui oleh ramai orang bahawa beraktivisme memang memerlukan banyak masa untuk menjayakan sesuatu. Beraktivisme bukan datang sehari dua kemudian ditinggalkan. Bukan juga memberi material dan wang ringgit kemudian hilang. Aktivisme ialah turun padang dan menggerakkan perjuangan. Bagi aku, antara volunteerisme dan aktivisme, aktivisme lebih dekat dengan masyarakat dan mengakar perjuangan atau kesedaran. Volunteerisme pula membantu tetapi tidak mengakar. Volunteer lebih membawa sesuatu tugas sementara dan kurang pertalian atau perhubungan dengan masyarakat. Aktivisme seolah-olah mengendong beban dan tanggungjawab yang lebih berat dan menekankan penglibatan masyarakat.

Bukan sekadar mengisi poket, malah membawa perjuangan!

2. Bekerja secara freelance. Ternyata freelance ialah kerja mencabar tetapi pada masa sama seseorang ada pilihan untuk bekerja bila dia mahu bekerja. Freelance mereka yang beraktivitas ini selalunya berkait dengan rekacipta, penulisan dan mana-mana bagian seni. Atau apa sahaja yang boleh dijadikan freelance.

"Chances are, she can’t hold a steady job. Or she’s probably daydreaming about quitting. She doesn’t want to keep working her ass off for someone else’s dream. She has her own and is working towards it. She is a freelancer. She makes money from designing, writing, photography or something that requires creativity and imagination. Don’t waste her time complaining about your boring job." petikan dari "Don't Date A Girl Who Travels"

Poster dari blok kayu yang diukir. Produk Taring Padi.

3. Mengikut temubual aku, seorang lelaki menyatakan bahawa dia pernah bekerja keras selama 2 tahun sepeti orang gila untuk mengumpul duit. Dia mempunyai disiplin yang ketat dalam menyimpan. Kemudian dia mengurus duit itu sehingga ada penjanaan semula. Kini dia bebas buat apa sahaja yang dia suka. Kemudian dia sambung dengan membuat sedikit kerja secara freelance.

Tidak kira berapa tahun yang penting anda berusaha untuk ada simpanan yang cukup. Tetapi pastinya tidak pernah cukup. Anda perlu bijak mengurus kewangan anda disamping mengawal diri dalam penggunaan wang ringgit. Mungkin anda akan melepaskan beberapa keghairahan anda seperti mereka yang suka bershopping, perlu berhenti bershopping.

Perlu belajar menundukkan nafsu daripada membazirkan wang ringgit. Sangat berdisiplin dan aku sendiri ragu-ragu dengan diri aku dibahagian ini.
Pertama kali dalam hidup dikeliling pelanggan berbangsa Cina. Saya sangat teruja.
 Terima kasih kalian semua. Maafkan kekurangan pengalaman saya.

4. Ditaja untuk membantu orang lain. Ternyata sumber kewangan begini agar sukar untuk dicapai kerana anda perlu ada reputasi sebelum ditaja dengan girangnya untuk membantu orang lain. Terdapat mereka yang bermula dari bawah. Asal mereka ini seniman dan membawa perjuangan mereka melalui karya-karya seni dan bengkel-bengkel seni bersama masyarakat. Kemudian dengan modul dan sebuah kertas kerja projek, mereka akan meminta fund dan semestinya projek ini untuk masyarakat. Mendapat tajaan projek daripada mana-mana badan, turut membayar gaji mereka utk melaksanakan projek berkenaan. Konsepnya sama seperti anda membuat Projek CSR dan anda dibayar oleh mana-mana badan korporat untuk melaksanakan projek berkenaan bagi pihaknya.

Anak-anak daripada Padang Jawa, Shah Alam bersama Cikgu Adi dari Indonesia yang bisa menggesek biola
 yang begitu asyik sekali.
Mereka mempersembahkan wayang kotak bertajuk Bencana. Di MCPA, Kuala Lumpur.

Pelbagai lagi cara dalam mencari sumber kewangan jika anda enggan mengikat diri dibawa kapitalis atau para bourjuis. Yang penting ialah usaha dan kreativiti anda untuk keluar dari ikatan berkenaan.
Cikgu Jimie yang menceburkan diri dalam dunia seni pencetakan baju.
Selagi anda tidak cuba, selagi itu anda tidak tahu.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts