Wednesday, February 12, 2014

Marijuana / Ganja : Sejarah Pengharaman Dadah Di Malaysia dan Bagaimana Ganja Dikategorikan sebagai Dadah Berbahaya.

Assalamualaikum

Saya tertarik dengan sehelai daun ini yang dikategorikan sebagai dadah berbahaya dan tercari-cari kajian saintifik tentang bagaimana daun ini boleh membahayakan nyawa manusia, sedangkan ia hanya bahan semula jadi yang memberi kesan kepada sistem saraf manusia. Dan kesan daun yang diwar-warkan ini masih di "atas angin" tanpa kajian yang benar-benar membuktikan kemudaratannya semakin membosankan saya.

Dunia semakin maju dan negara-negara luar mula mengkaji kembali pengharaman ganja dan semakin kelihatan kemanfaatannya dalam menyembuhkan pesakit-pesakit kanser. Malangnya, Malaysia terlalu sibuk dengan isu-isu perpaduan tetapi masih rasis, masalah keagamaan merebut nama Tuhan tetapi pengikutnya kononnya pasti masuk syurga masih enggan mengikut cakap Tuhan sendiri, pembaziran duit rakyat sebab hidup tak cukup-cukup kaya dan pelbagai lagi isu-isu sensitif atau enggan diselesaikan. Kerajaan perlu membuka mata dan membenarkan pelbagai pengkajian semula undang-undang di Malaysia yang asyik-asyik sahaja diadapatasi dari luar tanpa memahami falsafah dan tujuan di sebalik undang-undang mereka.

Kembali kepada topik asal, pelbagai khabar angin yang membosankan bagaimana ganja berbahaya tetapi kita tidak pernah dengan kematian kerana terlebih dos (Overdose) seperti kes melibatkan terlebih dos kokain. Ganja? Ada? Misteri.

Setakat ini saya pernah terdengar khabar terdapat seorang pengguna yg mati di bumi Britain, walau bagaimana pun terdapat artikel yang kembali menjawab bahawa tuduhan itu tidak tepat dan punca kematian itu ditulis sewenang-wenangnya oleh bukan pakar kerana dia perlu menyiapkan laporan kematian. Punca kematian adalah cardiac arrest dan perlu disiasat dengan lebih lanjut kerana perempuan terbabit sudah lama menggunakan marijuana dan mengapa tiba-tiba dia mati walaupun hanya separuh balot sahaja digunakanya. Jika ia benar-benar bahaya, bukankah sepatutnya dia mati kerana menghisap begitu banyak marijuana atau pada pertama kali dia mencubanya? Separuh daripada balot? Perlu disiasat lebih lanjut kerana ramai pengguna masih hidup sehingga Uruguay telah melakukan legalisasi ganja dan begitu juga Colorado, Amerika.

Oleh itu saya mula cuba merungkai misteri Ganja bermula dengan sejarah pengharaman dadah di Malaysia dan bagaimana ganja/kannabis/marijuana dimasukkan dikategorikan sebagai dadah berbahaya.

Dalam menghasilkan catatan ini, saya merujuk kepada beberapa sumber yang saya yakin tentang kesahihan informasinya iaitu

1.    "THE HISTORY AND DEVELOPMENT OF THE LEADING INTERNATIONAL DRUG CONTROL CONVENTIONS," disediakan untuk Senate Special Committee On Illegal Drugs oleh Jay Sinha, Law and Government Division, pada 21 February 2001

http://www.parl.gc.ca/content/sen/committee/371/ille/library/history-e.htm

2. "Dr. Sanjay Gupta: Why I Changed My Mind on Weed."
http://edition.cnn.com/2013/08/08/health/gupta-changed-mind-marijuana/index.html

3. The Misuse of Drugs in Malaysia : Past and Present oleh Associate Professor Dr Abdul Rani Bin Kamarudin is Associate Professor from Ahmad Ibrahim.
http://www.adk.gov.my/html/pdf/jurnal/2007/1-1.pdf

4. Laurel Dewey: The Marijuana Myth
 http://www.huffingtonpost.com/laurel-dewey/marijuana-is-not-addictive_b_1739339.html

Dan terdapat pelbagai lagi sumber lain seperti saya sangat semangat mengkaji Opium War sehingga membeli sebuah buku di Big Bad Wolf tapi tak baca lagi. Saya akan cuba catat segala proses pencarian saya untuk perkongsian dengan sesiapa yang sudi membaca blog ini.





Kedatangan Dadah ke Malaysia

Merujuk kepada artikel Associate Professor Dr Abdul Rani bin Kamaruddin, kedatangan dadah ke Malaysia di abad ke-19 dengan kedatangan orang Inggeris ke Timur yang membawa candu sebagai komiditi perdagangan. Mereka memaksa orang tempatan menerima candu dalam urusan pertukaran barang bagi mendapatkan barangan seperti rempah ratus dan barangan lain yang akan digunakan untuk pertukaran bagi membeli teh dari Cina.

Kemudian Inggeris bertapak pula di Kepulauan Melayu untuk lebih memudahkan mereka mengumpul kekayaan bumi kepulauan Melayu bagi meneruskan perdagangan mereka dengan negara Cina.

To find goods to sell to the Chinese (China) in exchange - pepper and tin in particular – the British moved into South East Asia. Singapore served as a depot for British goods, principally textiles, metals, Indian opium, and piece-goods for distribution in the Malay Peninsula, Borneo and Sulu; pepper, gold, and tin from Pahang and Trengganu; tin from Perak and Selangor; and spices, dragon’s blood,sago, betel, coffee, and camphor from Sumatra.

Pada abad tersebut, Inggeris mula mengamalkan sistem ekonomi komersil, di mana berlakunya penghasilan secara besar-besaran dan melibatkan banyak pihak yang memerlukan barang ekonomi yang berbeza antara satu sama lain. Ini kerana Inggeris lebih menumpukan kegiatan ekonomi yang berorientasikan eksport. 
Maka Penjajahan Inggeris ke Tanah Melayu pada asasnya bertujuan untuk memenuhi keperluan bahan mentah untuk industri barat, mencari pasaran baru bagi industri mereka dan mencari peluang baru bagi pelaburan barat.

Imigran dari Cina dan India dibawa masuk bagi melancarkan industri pengeluaran bijih timah dan perladangan. Negera Cina ketika menghadapi masalah penyalahgunaan candu yang berleluasa. Maka kedatangan imigran Cina telah memperkenalkan budaya menghisap candu ke Tanah Melayu. Mereka yang datang ke tempat baru tidak mempunyai sebarang hiburan atau keselesaan untuk mengisi masa lapang dan tiada juga ahli keluarga yang bersama-sama mereka. Maka salah satu cara mereka menghabiskan masa ialah dengan menghisap candu. terdapat juga di antara mereka menghisap candu bagi bertujuan perubatan:

Some smoked it as a medicine, to cure aches and pains and ward off diseases (opium was
believed to have a beneficial effect on tuberculosis of the lungs, diarrhoea, and malaria). 
At that time, it was not considered harmful and there was no restriction or taboos as to its usage. It has been recorded that opium consumption among some of the Chinese in Singapore and the Straits Settlements was evident since 1867.


Penggunaan morfin ketika itu sudah pun tersebar luas. Tetapi pembekalannya adalah haram maka sebarang import dan eskport dadah yang merosakkan seperti morfin dan kokain memerlukan kebenaran bertulis daripada 'State Surgeon' atau dalam ketiadaan beliau kebenaran dari Government Medical Officer. Bagaimana penyebaran penggunaan dadah morfin berlaku tidak dapat dikenal pasti kerana kerajaan ketika itu tidak melakukan sebarang kawalan ke atas morfin seperti kawalan ke atas penggunaan candu. Kemudian terdapat tanda-tanda penggunaan ganja oleh imigran India terutama yang bekerja sebagai pekerja dok.
Dan pengunaan dadah oleh warga tempatan ketika itu adalah jarang sekali pada mulanya.


Kemudian pada awal tahun 1910, kerajaan Inggeris mengambil alih urusan import, jualan dan pengedaran candu dengan memberi lesen kepada peruncit untuk menjual candu dan memberi pemilik lombong dan lain-lain majikan mengimport candu untuk diberikan kepada pekerja masing-masing.

Geneva Convention on Drugs diadakan pada 19 haribulan February tahun 1925  mendorong Inggeris untuk meletakkan sekatan kepada penjualan dan penggunaan candu. Maka wujud penghisap candu berdaftar. Dan pada tahun 1929 terdapat 52, 313 pengguna candu berdaftar di Persekutuan Tanah Melayu. Sekatan seterusnya dikenakan pada 1934 sebagai kesan menandatangani perjanjian di Bangkok berkaitan pergunaan candu dan hanya mereka yang mendapat saranan doktor sahaja boleh menggunakannya.

Selepas Perang Dunia Ke-2, kuasa Inggeris mula melarang sebarang penggunaan candu yang tidak dibenarkan oleh pihak berkuasa.

Bagi terus menyekat sebarang pemilikan, penggunaan, pembuatan, penjualan dan import sebarang dadah berbahaya, High Comissioner telah mengisytiharkan Ordinan Dadah Berbahaya Tahun 1952 dengan kebenaran 'Rulers in Council of the Federation of Malaya.'

Walaubagaimanapun, penyalahgunaan candu masih berterusan di kalangan lelaki yang berumur lewat 50an terutama di kalangan lelaki berbangsa Cina. Kemudian berlaku pula kemunculan budaya hippy berikutan dari perang Vietnam ketika lewat 1960an dan awal 1970an yang memberi kesan kepada perubahan paten penggunaan dadah di Malaysia.

" The combination of the “hippy culture” and the
consequences of the Vietnam War in the late 1960s and early 1970 saw a
change in the pattern of drug usage in Malaysia. The drug taking habits
of the American soldiers who were in Malaysia for ‘rest and recreation’
influenced Malaysian youths." 

Kemudian apabila para tentera Amerika berundur daripada Vietnam, sindiket dadah mula mengembangkan pemasaran mereka dengan cara yang berbeza pula. Walaupun Malaysia bukan negara pengeluar tetapi negara kita sebagai negara transit.
" The American withdrawal from Vietnam made
the drug syndicates realise that there would be a reduction in the demand
for drugs. The syndicates, therefore, began to expand their network of
drug trafficking activities to the South East Asian countries. Malaysia
unwittingly was used as a transit for the `exportation’ of drugs for new
markets in Asian and Western countries
. Even though, Malaysia is not a
drug `producing country’, it is nevertheless beset by the drug menace.
The notorious `Golden Triangle’ area that comprised the common borders
of Burma, Thailand and Laos is a drug-cultivation region."

Sesudah fahamnya kedatangan pelbagai dadah ke Malaysia, saya mula cuba memahami tentang pengharamannya pula termasuk ganja. Seperti yang sudah disebut sebelum ini, negara kita dibawah pimpinan Inggeris telah menyertai Geneva Drug Convetion 1925 dan Ordinan Dadah Berbahaya tahun 1952diisytiharkan di Malaysia hasil dari konvesyen dadah yang diadakan lagi selepas tahun 1925 pada  sekali gus mengharamkan penyalahgunaan dadah. Terdapat tiga konvesyen lagi di peringkat antarabangsa yang dijalankan bagi menyelesaikan masalah penggunaan dadah ini. (sila rujuk pautan Parliment of Canada tentang sejarah pengharaman dadah peringkat antarabangsa)


Persoalan timbul tentang bagaimana marijuana sejenis tumbuhan asli (daun ketum pun mengkhayalkan juga, bila nak diharamkan ni? HAHAHAHA) diharamkan oleh negara kita. Bagaimana undang-undang ini terjadi? Adakah negara kita menggariskan undang-undang itu sendiri atau mengambil daripada negara lain? Adakah dalam menggariskan undang-undang ini, kajian yang teliti dan padu sudah dijalankan?

Kerana persoalan ini timbul dalam kotak pemikiran saya, saya terjumpa "THE HISTORY AND DEVELOPMENT OF THE LEADING INTERNATIONAL DRUG CONTROL CONVENTIONS" dari laman web Parliament of Canada. Dari laman ini, saya mendapati pengharaman dadah di seluruh dunia bermula dengan desakan United States of America.


"Beginning in an era of morally tainted racism and colonial trade wars, prohibition-based drug control grew to international proportions at the insistence of the United States. America and the colonial powers were confronted with the effects of drug addiction and abuse at home, but rather than address both demand – the socio-medical nature of such problems – and supply, they focused uniquely on the latter and attempted to stem the flow of drugs into their territories." 

Pada pendapat saya, pengharaman ini wajar kerana hakikinya terdapat dadah apabila disalahgunakan untuk kegunaan rekreasi akan mengakibatkan kesan buruk ke atas tubuh badan manusia, menyebarkan pelbagai penyakit berbahaya dan menyebabkan kematian. Walaubagaimanapun, adakah marijuana itu sebahagian daripada dadah? Adakah marijuana meninggalkan kesan buruk pada tubuh bada manusia dan sehingga menyebabkan kematian? Bagaimana marijuana mula dikategorikan sebagai dadah berbahaya?

Saya menjumpai lagi blogger Malaysia senior atau veteran yang turut mengkaji perihala Marijuana. Dia akui kebaikan Marijuana dan dia turut membaca artikel dan hasil kajian Doktor Sanjay Gupta di CNN. (High Five, Uncle! I love your article). Ini pautan ke artikel beliau yang bertajuk

MARIJUANA - THE GROWING MOVEMENT TO LEGALIZE IT AS A MEDICINE



Kembali kepada bagaimana Marijuana diharam, saya mencari siapa pencetus kepada pengharamannya. Berikut ialah maklumat daripada laman sesawang Parliament of Canada, di mana telah dinyatakan antara tema yang penting dalam pengawalan dadah di peringkat antara bangsa ialah Amerika. Malahan asas polisi pengharaman dadah di konvensyen ini dipengaruhi dan diambil dari polisi Amerika.

The nature of the Conventions flows directly from the historical context that led to them. It is helpful to be aware of some significant themes that intersperse and punctuate the history of international drug control, and the development and implementation of the three Conventions
  • Prohibition: The international drug control regime is based on a philosophy of prohibition – as opposed to regulation – of drug production and use for non-medical or non-scientific, i.e., illicit, purposes. The focus of the legal framework has been to attempt to control the supply of drugs at the source and to impose criminal penal sanctions on illicit drug producers, traffickers, dealers and users. Only later in the 20th century have demand-side and etiological issues such as domestic social problems, public health concerns, and user harm reduction options begun to be considered. The current control infrastructure continues to be prohibition-based.
  • Outside Interests: The development of the international drug control system has been significantly influenced and shaped by numerous elements not directly related to drug control, including: racism, fear, economic interests, domestic and international politics, global trade, domestic protectionism, war, arms control initiatives, the Cold War, development aid, and various corporate agendas.
  • United States: Since the start of international drug control efforts at the turn of the 20th century, the U.S. has been the key player in most multilateral negotiations. The prohibition basis derives largely from U.S. policy – the various forms, past and present, of the U.S. "war on drugs" – and the particular individuals who have represented the U.S. in international negotiations.
  • Powerful Personalities: Certain individuals stand out in the history of international drug control. While in positions of power at opportune moments, their beliefs, morals, ambitions and single-minded determination enabled them to exert exceptional influence over the shape of the international drug control regime.


Menarik sekali bagaimana daripada konvensyen ini, Malaysia telah bersetuju dan menandatangani perjanjian untuk melaksanakan undang-undang ini dan sehingga 2014, membuatkan saya tertanya-tanya, pernahkan Malaysia berfikir untuk mengkaji semula segala undang-undang yang mereka adaptasi dari pada negara luar seperti Amerika dan Britain?

Undang-Undang Kanun keseksaan (Penal Code) iaitu undang-undang jenayah di Malaysia yang diambil dari India, manakala India mengambilnya dari Britain. Dan setahu saya pada tahun 2009-2010, Britain sendiri sudah menggunakan undang-undang jenayah yang baru iaitu Justice and Coroners Act 2009. Mereka mengkaji semula undang-undang yang sudah begitu lapuk agar ia selari dengan perkembangan dunia, ilmu dan masyarakat.


Berikut diambil dari artikel Doktor Sanjay Gupta yang sudah saya nyatakan sebelum ini:

On August 14, 1970, the Assistant Secretary of Health, Dr. Roger O. Egeberg wrote a letter recommending the plant, marijuana, be classified as a schedule 1 substance, and it has remained that way for nearly 45 years. My research started with a careful reading of that decades old letter. What I found was unsettling. Egeberg had carefully chosen his words:
"Since there is still a considerable void in our knowledge of the plant and effects of the active drug contained in it, our recommendation is that marijuana be retained within schedule 1 at least until the completion of certain studies now underway to resolve the issue."
Not because of sound science, but because of its absence, marijuana was classified as a schedule 1 substance. Again, the year was 1970. Egeberg mentions studies that are underway, but many were never completed. As my investigation continued, however, I realized Egeberg did in fact have important research already available to him, some of it from more than 25 years earlier.

Begitulah bagaimana Marijuana diharam. Dengan sekeping surat yang ditulis oleh Doktor Roger O. Egeberg. Anda boleh meng"Google" untuk memahami apakah itu "schedule 1 substance"  dan membaca artikel Doktor Sanjay Gupta yang pelbagai tentang ganja. Dia sendiri sudah pun meminta maaf kerana selama ini beriya-iya benar melawan tumbuhan ini walaupun tumbuhan ini memberi manfaat kepada manusia sejagat.

Apabila Amerika menyenaraikan Ganja sebagai dadah berbahaya tanpa kajian mendalam, polisi ini telah diambil ketika konvensyen pengharaman dadah diadakan. Hasilnya, dunia mengharamkan ganja tanpa usul periksa yang mendalam. (nota: Apabila sesebuah negara menandatangani sesuatu perjanjian di peringkat antarabangsa seperti di Geneva Convention Drug, negara tersebut bersetuju untuk mengadaptasi polisi yang disarankan oleh Konvesyen itu. Seperti Malaysia bersetuju dengan United Nation Declaration of Human Right, maka wujudnya SUHAKAM, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia)



Oh, tapi Amerika sudah melakukan legalisasi ganja dibeberapa negerinya selain untuk kegunaan perubatan! Uruguay lebih awal dan kerajaan menjadi pembekal ganja dengan harga yang mura sekaligus melawan dadah-dadah lain seperti  kokain dan heroin. Ramai juga yang ke Amsterdam melayan perasaan di payung asap ganja. Pesakit-pesakit kanser mula mengambilnya dan 'survive' kanser. Perempuan yang datang bulan dan sakit senggugut berjaya ditenangkan.

Apa cerita ni? Kata tak baik untuk kesihatan? Mengkhayalkan? Arak lebih mengkhayalkan dan merosakkan kesihatan. Kenapa sampai sekarang Malaysia tak haram kan?

Pelbagai lagi perkara yang akan saya kupas tentang ganja. Saya akan cuba mengkaji lagi dan berkongsi kepada yang sudi membacanya. Sebarang konklusi yang saya bawa ialah atas sekadar daripada segala bacaan saya. jika salah atau tak cukup, boleh tinggal komen atau menambah maklumat. terima kasih




"Rakyat Malaysia perlu rajin menulis dalam bahasa Melayu atau Malaysia segala maklumat dan kajian. Cukuplah dengan penyebaran penulisan yang tidak berilmiah. Tiba masa untuk kita bangun dengan ilmu dan iman!"



Wassalam

14 comments:

  1. Sy heroin addict Sence 1988, Sence 2006 start with matedon.but weed always control my tamper n make me cool.ketum make me,alhamdulillah dpt kurang matedhon.sy Cuba menghubungi prof Hussein d UM but dia seperti x brminat.sy ade bbrapa teori yg sy lalui dgn diri sy sndr n sy amat2 brterima kasih jika sy dpt berkerja sama dgn pihak puan dlm mghadapi masaalah ganja n ketagihan dadah sentatik.#tenangisgood#grassrootmalaysia#sorak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketum tu saya perli je.. Hahaha sejak kena perli terus jadi illegal masuk bawa racun. Sedangkan dulu selalu je air rebusan ada di rumah untuk ada seorang pesakit (mengada lebih) minum utk menurunkan high blood pressure and penyakit kencing manisnya. Hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. waaaahhh saya dah lama tak buka blog.
      Terima kasih :)

      Delete
  3. Ble citekan x pasal negara2 yg membenarkan penggunaan ganja dari segi harga ganja seperti di uruguay..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat balas. Saya baru lapang. Saya akan cuba apabila saya free. Tengah busy cari rezeki. tak sempat nak buat research baru. huhuhu

      Delete
  4. Assalamualaikum wbt. Sy ahli Lingkaran Legalisasi Ganja Nusantara (LGN).Saya mencari rujukan tarikh tepat kanabis diharamkan d Malaysia. Boleh bantu saya?

    #sekitar tahun 1920-an, Sabah adalah pengeluar hemp bermutu tinggi (hemp: keluarga sativa rumpun ganja). Sekitar 1960-an, perak dan/atau Johor adlh pgeluar ganja bermutu tinggi utk perubatan, terapi, pakaian dll. Tp Malaysia sign perjanjian Geneva pd 1925. Saya confused dgn tarikh.

    Skian, tengkiyu.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum wbt. Sy ahli Lingkaran Legalisasi Ganja Nusantara (LGN).Saya mencari rujukan tarikh tepat kanabis diharamkan d Malaysia. Boleh bantu saya?

    #sekitar tahun 1920-an, Sabah adalah pengeluar hemp bermutu tinggi (hemp: keluarga sativa rumpun ganja). Sekitar 1960-an, perak dan/atau Johor adlh pgeluar ganja bermutu tinggi utk perubatan, terapi, pakaian dll. Tp Malaysia sign perjanjian Geneva pd 1925. Saya confused dgn tarikh.

    Skian, tengkiyu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maafkan saya! Saya baru sahaja membuka blog ini kerana sibuk. Kalau mengikut prinsip undang-undang, apabila ditandatangani sebarang perjanjian, negara tersebut akan diberi masa untuk menyesuaikan diri dengan perjanjian berkenaan. Oleh itu lihat pada tarikh bilakah ganja dimasukkan ke dalam akta dadah berbahaya atau bila akta itu wujud di Malaysia. itu sahaja pendapat saya. Maaf ye!

      Delete
  6. http://blog.berdakwah.net/inilah-sejarah-diharamkannya-ganja-menurut-sejarah-islam/

    ReplyDelete